BIOGRAFIE

Op 2 juli 2021 verschijnt het vierde, titelloze album van My Blue Van. Waarom nu pas een titelloos album, vraag je je misschien af. Een gebrek aan inspiratie of creativiteit? Nee, verre van dat zelfs. Een nieuw begin met een schone lei? Nee, ook dat niet. Hoewel het Utrechtse drietal recentelijk het roer omgooide, is het beretrots op de muzikale weg die het als band heeft afgelegd. “Want die weg heeft ons op dit punt gebracht”, vertelt frontman Bas Beenackers enthousiast. “Het is misschien een cliché, maar voor ons gevoel hebben we op deze plaat écht onze sound gevonden.”
Voilà, ziedaar de reden waarom het nieuwe album geen titel draagt: het ís My Blue Van.

Inmiddels is het alweer tien jaar geleden dat zanger, gitarist en songwriter Bas Beenackers, bassist Johan van Bussel en drummer Dennis Wechgelaar op een zomerse namiddag zaten te jammen op het trapje van een studentenhuis aan de Utrechtse Vleutenseweg, toen er aan de overkant van de straat ineens een oude blauwe bus parkeerde. De drie keken elkaar aan, hieven de bierblikken en de bandnaam was een feit.
In de daaropvolgende jaren speelde My Blue Van door het hele land, won diverse prijzen en nam drie goed ontvangen albums op: As Colours Change (2013), Hush (2015) en Robot (2017).

En nu is er dus My Blue Van. Zoals gezegd gooide de band voor aanvang van de opnames het roer om. Er werd besloten om dit keer eens niet met een producer in een dure studio te werken, maar om alles zelf te doen. Gewoon, met z’n drieën, thuis in de garage. Eigen tempo, eigen regels. Geen externe inmenging, complete vrijheid. Het was een tijdrovend proces, maar het resultaat is ernaar.
Wie de tien tracks beluistert, valt van de ene verbazing in de andere. Rauwe rhythm-and-blues, funkrock, ja, zelfs hiphopbeats werden gekneed tot een onweerstaanbaar geheel, dat je het ene moment venijnig om de oren slaat en dan weer meevoert naar een zonnige kustlijn. De muzikale rijkdom van My Blue Van is simpelweg niet in één luisterbeurt te vatten.
Daarnaast is het het meest persoonlijke album tot nu toe, geeft Beenackers toe. “Meer dan ooit heb ik mijn eigen ervaringen over de liefde, vriendschap en de algehele staat van de mensheid in de teksten verwerkt.”
Juist, en daarom kunnen we met recht zeggen: dit ís My Blue Van.

PHOTOS - BIO - MUSIC